sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kulitsa



Kulitsa tai kulitša (ven. кулич) on pyöreäksi muotoiltu hiivataikinasta valmistettu vehnänen, joka on kotoisin Venäjältä ja kuuluu ortodoksien pääsiäisperinteisiin.


Ammulehdessä oli kulitsan ohje ja hetihän sitä piti testat,tämän hain netistä,koska ei olult tarpeeksi aineksia aamulehden ohjeeseen:) todella hyvää.
Pintaan olisi pitänyt tehdä kirjaimet XB tai HV,jotka tarkoittaa kristus on yläösnoussut,mutta ne jätin tekemättä,kun en kauhean uskonnollinen ihminen ole,enkä jaksanut niitä alkaa väkertämään :)



2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
2 keltuainen
2 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
0,5 dl rusinoita
0,5 dl sukaatteja Käytin näiden sijasta 0,5 dl mantelirouhetta
125 g voita
n. 8 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää muuta aineet paitsi rasva ja jauhot. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhoja pikkuhiljaa taikinaan alustaen ja kaada loppuvaiheessa sula rasva sekaan,sekoita.
Peitä taikina,kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja erota pieni pala taikinaa koristekirjaimia varten. Vaivaa taikinapalat hyvin ja aseta ne sylinterin muotoiseen vuokaan tai leivo limpuiksi. Valmista kirjaimet pyörittelemällä taikinasta nauha. Leikkaa nauhasta paloja ja aseta ne kirjaimiksi limppujen Päälle. Kohota hetki. Voitele munalla ja paista 200 asteessa n. 30 min. Koristele tomusokerilla ja tarjoa vaikka Pashan kanssa.








2 kommenttia:

  1. ahaa tuohan onkin niinkuin pulla ja minä kun luulin aina leiväksi :D hyvältä näyttää

    VastaaPoista
  2. Joo luulin kanssa että on suolainen,mutt aolikin kuin pullaa,tosi hyvää varsinkin pashan kanssa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3