keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Lihapiirakat


itse käytin puuroriisin tilalla keitettyä kananmunaa.


16 annosta
Taikina

6 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
14 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte

1 1/2 dl puuroriisiä
300 g sipulia
2 rkl rypsiöljyä
600 g sika-nautajauhelihaa
1 rkl viinietikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl sokeria
1 tl mustapippuria
1/2 tl valkopippuria

Lisäksi

1 litra öljyä (esim. rypsi)

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina.

Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan 40 minuutiksi. Tee taikinan kohotessa täyte.

Huuhtele riisiä lävikössä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä, noin 25 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois.

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Kääntele joukkoon myös riisi ja nosta täyte sivuun jäähtymään. Tarkista maku.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne Ø noin 15 sentin soikeiksi letuiksi. Letut kauliutuvat helpommin, kun annat niiden levätä kaulimiskertojen välissä.

Jaa täyte tasan letuille, noin 2 rkl/lettu.

Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksin kerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reuna haarukalla.

Nostele piirakat jauhotetulle alustalle kohoamaan öljyn kuumennuksen ajaksi. Peitä piirakat liinalla.

Kuumenna litra ruokaöljyä paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät, että öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudottamasi taikinanokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.

Pistele lihapiirakat haarukalla. Laske lihapiirakka kerrallaan öljyyn, esim. reikäkauhan avulla. Paista, kattilan koosta riippuen, noin kaksi lihapiirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Nauti lihapiirakat sellaisenaan tai mausteiden, kuten ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kanssa.

Tässä yhdessä täytteenä paistonkestävää vadelmamarmeladia

4 kommenttia:

  1. ai että,maistuis...en ole ikinä tehnyt itse lihapiirakoita =)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa Vilijaana testata,tuli tosi hyviä :) toistekin tehdään,onnistuu myös kattilassa öljyssä paistaminen,ei tarvii omistaa tota rasvakeitintä sitä varten :) ja kiva kun oot jättänyt kommenttia <3

    VastaaPoista
  3. Mä just mietin, että pitäis tehdä joskus pellillinen lihapiirakkaa mummini reseptillä. Ja näistä kuvista se tuli taas mieleen, nams :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa kokeilla,pitää kanssa tehdä uudestaan :) tuli todella hyviä,vaikkakaan ei niin kauniita. ja täytteitähän vois laittaa vaik mitä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3